Gycklare och Hycklare

Manus, sångtext & musik av Jan-Erik Sääf

Handling

Vi är i den danska militärstaden Kristianstad anno 1622. Den är byggd i ett träsk för att inte svensken ska kunna bränna ner det som den gjort fyra gånger med Vä. Här möter vi ett antal livsöden som vävs samman.

Här finns flickan Inga, föräldrarlös, utstött och stum, eller kan hon prata? Där finns Karin som egentligen heter Kattinka som har flytt med sin son från dåvarande Sverige p.g.a. av de hårda lagarna där mot tattare/zigenarna. Hon lyckas dölja sin härkomst och en aktad lokal borgare blir kär i henne. Men när hemligheten kommer ut så kommer också främlingsfientligheten fram med katastrofala följder.

Det är 400 år sedan men det liknar tyvärr alltför många moderna konflikter med våld, rasism, rädsla och etnisk rensning. Här där alla måste vara Hycklare för att dölja sina hemligheter med rollspel och masker så berättas historien av Gycklarna, de som vandrar utan rädsla till priset av utanförskap.

GYCKLARNA
Alla spelar roller från vagga till sorti
Skönheter och monster
framför samma konster
alla spelar roller – utom vi

 

Låtar

Balladen om Inga, repris - live med Teater Lukkan

Historik

Premiär 30 november 2001 med Teater Lukkan i Lund. Därefter turné.
En andra uppsättningen på Kristianstads underbara teater höst 04.
En tredje uppsättning har varit planerad länge men stoppas än så länge av pandemin.

Format

En genomkomponerad tvåakters musikal. Musiken har hela tiden en doft av medeltida ballader, ofta med omkväden. Cirka 12 kvinnliga roller och sju manliga. Vid premiären var musiken inspelad. Till andra uppsättningen fanns en liten orkester.

Ytterliggare media