Tusen och en natt

Manus, sångtexter & musik Jan-Erik Sääf

 

HANDLINGEN

Jag har använt ramhandlingen i böckerna. Kungen har blivit mycket bitter då hans älskade fru bedragit honom. Han gifter om sig men efter bröllopsnatten skickar han iväg sina fruar. I landet blir man snart förtvivlad över det som sker, ingen tycks ha makt att stoppa det. Då bestämmer sig Sheherezade för att bli nästa brud. Hon har en plan. Hon berättar spännande sagor för kungen men anpassar dem så att de bara är nästan färdiga då tuppen gal. Kungen måste då låta henne stanna för att få höra resten nästa morgon.

Ensemblen bestämmer själv vilken av berättelserna ur Tusen och en Natt som Sheherezade berättar för kungen. Det är tänkt att ensemblen improviserar fram och visar dem som en berättelse i berättelsen.

 

 

FORMAT

En ungdomsmusikal i en akt. Ensemble 10 och uppåt.

Sångerna är väldigt enkla och korta. Fungerar med bara sång och en darabukka (arabisk trumma). Men musikarrangemang finns också skrivna för sångstämma, melodistämma, mellanstämma, basstämma och tre slagverksstämmor. Flöjt, klarinett och fagott passar bra men det går bra att ta vad man har som är i rätt register. Finns även inspelade bakgrunder som går utmärkt att använda.

 

HISTORIK

Den skrevs 01. Musikalen har sedan spelats bland annat vid invigningen av Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Då med en ensemble på 70 ungdomar och några vuxna. Den har också gjorts i mindre format med 10 på scen med antingen inspelad musik eller bara slagverk och sång. Formatet är väldigt flexibelt.

 

MUSIK

Finns tyvärr inget inspelat med sång.

Bröllopsdansen.

[audio:http://janeriksaaf.se/wp-content/uploads/2012/05/Bröllopsdans.mp3]