Ingrid Bergman – en musikal

Till min konsert Tolv Musikaler och en Opera 17 mars 2013 skrev jag två nya sånger åt en musikal som ska handla om Ingrid Bergmans spännande liv. Det jag fastnade vad detta.  Vad är det som får en människa som tycks ha allt att offra allt? Väljer man? Eller väljer livet åt en?

 

HANDLINGEN

USA 1949. Ingrid Bergman är en kvinna som har allt; en perfekt familj, oändlig skönhet, pengar och för all del en karriär. Men inombords var hon inte nöjd. Hon ser en film av en i USA okänd italiensk regissör vid namn Roberto Rossellini. Hon kontaktar honom för att få göra film med honom. Det blir en resa till en helt ny värld, efterkrigstidens Italien. Hon visste nog vad hon gav sig in på men åker ändå. De gör en film på ön Stromboli. Små resurser, amatörer, inget komplett manus och en aktiv vulkan. Hon och Roberto inleder ett förhållande och hon tar konsekvensen och begär skilsmässa. Nyheten läcker ut direkt. Ramaskri! Hur kan hon, som är ett föredöme för all kvinnor svika på detta viset. Det ger eko enda upp i senaten. Ingrid var nog inte alls medveten om det som alla kändisar vet idag att man på den nivån inte äger sitt eget privatliv. Hon riskerar snart förlora hela sin karriär, de filmer som redan spelats in riskerar att floppa. Dessutom blir det en hård kamp mot Petter, hennes man, där deras dotter står på spel.

Med i historien finns också Robertos älskarinna, Italiens största aktris, en oerhört häftig kvinna vid namn Anna Magnani. Raka motsatsen mot Ingrid, mörk, inte speciellt vacker men oerhört expressiv. Hon spelar samtidigt in en film på en annan vulkanö, Vulcan. I pressen i Italien är detta största nyheten och kallas ”La guerra dei vulcani”, kriget mellan vulkanerna.

 

 

MUSIK

Aldrig nöjd/Hjärtats röst. Petter snickrar på det som ska bli det nya barnrummet. Ingrid är i tanken på väg någon het annanstans. Christer Nerfont och Gunilla Backman. Live från min konsert Tolv musikaler och en opera. 

 

[audio:http://janeriksaaf.se/wp-content/uploads/2013/06/10-10-Aldrig-nöjd_Hjärtats-röst.mp3]