En Cirkel i en Fyrkant

En solokabaré av och med Jan-Erik Sääf

Handling

En solokabaré om människan & motivation

Vad får dig att ticka?
Vad får dig att stiga upp?
Vad får dig att gå den där extra milen?
Vad får dig att orka nästa gupp?
 

Så tänker vi nog ibland. Men vad säger vetenskapen om det?

Vi bjuds in i Jan-Erik Sääfs huvud och tankar. Därifrån får vi följa den kreativa processens vedermödor och olika faser. Det blir en vindlande resa genom ett sökande efter denna enkla fråga – Vad skapar vår motivation?

Föreställningen börjar med savannens enkla behov och fortsätter sedan framåt. Vi får möta forskning och fakta kring industrialismen och Taylorism hela vägen fram till dagens New Public Management och hemtjänst.  På vägen får vi lära oss om Wikipedias skapande, bantning och träning och det så inflytelserika Marschmallowsexperimentet. Till slut landar vi i det mest spännande – Daniel Pink och hans teorier om inre motivation. 

Jan-Erik bjuder dessutom på hur det känns att inte få ihop den där storslagna sången. Trots att du känner dig så motiverad. Och hur han i det misslyckandet ändå finner han det han sökte. 

På slutet knyts allting ihop i denna metaberättelse om skapandets vedermödor och motivation. Det är inte enkelt att leva i det komplexa samhälle vi skapat. Inte undra på att vi ofta känner oss som en Cirkel i en Fyrkant?

 

Materien går att mäta,

Den har kanter, den är fast

Och vi mäter som besatta

Vi vill förstå den i en hast

Människans inre väsen

Tycks av en annan sort

Hur vi än

Vill fånga den

Så glider den stilla bort

 

 

Programtext

Det började med en fråga jag nog alltid burit med mig, säger Jan-Erik, ”varför känns det som det samhälle vi skapat inte tycks förstå vad en människa verkligen behöver?” Mer specifikt, hur har vi, samhället, sett på vad som motiverar oss människor genom tiderna?

Det blir en svindlande resa från savannens motivation 1.0 byggd på rädsla och lust, via motivation 2.0 Taylorismens morot och piska, fram till nutidens New Public Management. Med målet att landa i den inre motivationens 3.0.

Stora och ganska tunga frågor. Men var inte oroliga! Han gör som han brukar, roar oss genom sina skarpa sångtexter och sitt flinka pianospel och förvandlar fakta och forskning till underhållning och förundran.

 35-45 minuter lång. 

Ytterliggare media

Teaser. Inspelad på Nya Anno 211001. 

 

Trailer. Inspelad på Nya Anno 211001.