Älskade Psykopat

av  Jan-Erik Sääf

Handling

En mörk solokabaré.

En vän till oss tar sig ur ett långt samboförhållande. Ett år senare när jag skriver föreställningen, är det fortfarande en konflikt med ingredienser som lögner, sönderstuckna bildäck, inbrott, avklippta internetkablar, kronofogdeskulder, hot, våld och skräck. Vi lever med henne i en thriller där vi försöker hjälpa och stötta. Hon har råkat ut för något som vi kan kalla ”en psykopat som går under radarn”.

Ja, de är vanligare än vi tror. I fiktionens värld älskar vi dem. I verkligheten blundar vi gärna. Skammen är ofta stor hos de som råkar illa ut. Jag såg precis en dokumentär om Harvey Weinstein. Denna cocktail av genialitet, driv och karisma blandad med brutalitet och hänsynslöshet. Det går bara förstå om man lägger begreppet psykopati på det. Jag vill på ett underhållande och undervisande sätt försöka förklara denna skuggsida av mänskligheten.

Texten blandar fakta och fiktion. Den blandar allt från forskning till tv-serier som House of Cards. Den går från vår omättliga hunger på att se dem i tv-serier till vår benägenhet att blunda för de i vår närhet. De flesta tycks först så ordinära men när baksidan kommer fram är tragedin nära. Den fiktiva berättelsen om Inessan, 32 år, blir ett exempel. Musiken är inspirerad av mörk cabaretmusik som The Tiger Lillies. Sångerna har titlar som; Bara för bra för att va sant, Det går ett rovdjur lös i stan och Slå, smeka. I de samtal, som ofta uppstår efteråt, har reaktionerna varit oerhört intensiva. Alltför många tycks ha en berättelse de vill dela.

 

Programtext

Vi älskar psykopater – i fiktionens värld. Hur många är inte tv-serierna med en sådan karaktär i huvudrollen? I verkligheten blir det ofta, ja, problematiskt…

I en solokabaré med mörka sånger och fängslande texter, blandat med fakta, väver Jan-Erik Sääf en musikalisk väv kring detta spännande och skrämmande ämne.

Format

En solokabaré på 70 minuter. 

Ytterliggare media

Älskade Psykopat – en teaser.

Älskade Psykopat. En trailer från allra första föreställningen tillsammans med Kim Strandberg på fiol och piano.