2015

2015, ett superår inom miljön. Ett superår arbetsmässigt för mig. Det har varit flera riktigt stora projekt. Fem premiärer gick av stapeln och två helaftonsmusikaler blev färdigskrivna! Ett boksläpp och en kortfilm. Dessutom ett antal mindre projekt. Spännande resor till London, Rom och New York.

Premiärer i kronologisk ordning.

Tanter på turné. På scen de coola tanterna som kan mer än någonsin; Jeanette Krantz Adner, Annika Nerfont. Nina C Gyllensköld regi och manus. Jag var pianist.
Frankenstein 2.0. Jag skrev manus och musik till ännu en ny spännande musikal för Stockholms Musikteater. Den sjätte! På scen stod Jonas Nerbe och Frida Bergh. Johan Mörk var kapellmästare. Sist men inte minst, Björn Roslund som var medskapare. Tack Jonas, du fanbärare för nyskriven musikal!
Melonia. På scen Moomsteatern, regi Harald Leander. Musiken skrev jag tillsammans med Hannah Harvigsson som även sjöng så vackert så tid och rum stannade upp. Jag fick möta legen­den, Per Åhlin.
Bryta ihop och gå vidare. Ett residensprojekt hos Kultur i Halland. Symfonisk hårdrock mötte modern dans. Fotboll mötte kultur. På scen bl. a. Tuva Børgedotter Larsen och Andreas Eldeen. Manus skrev jag med superbegåvade koreografen Peter Svensson. Musik och sångtexter skrev jag själv. Skitspännande musikteater blev det! Karin Lindahl Oscarsson gjorde kostym/scenografi och la sig som tur var i mycket mer.
Wendy och Peter Pan. Årets sista premiär. På Östgötateatern, Norrköping. Med underbara Nina Jemth Öhlund och Pelle Öhlund. Min musik till en generös föreställning med mycket av allt. Framförallt musik. Smiley smile. Det var stort och jobbigt men väldigt, väldigt trevligt att vara på denna anrika teater. Tack Björn Andersson för mångdimensionellt ljud.

Musikaler färdigskrivna.

Camera – musikalen om Ingrid Bergman är klar! Efter 2,5 års process tillsammans med Staffan Aspegren. Ett antal skrivarcamps på Österlen har det blivit. I år har vi dessutom haft en reading, en tre veckors workshop och en avslutande reading på Göteborgsoperan på hennes 100-årsdag. Där vi hade med oss Sveriges bästa musikalartister. Anna-Maria Hallgarn, Philip Jalmelid, Maria Möller, Alexander Lycke och Anders Ekborg. Och Mattias Palm, Sarah Nilsson och Karin Oscarsson. Och Johan Siberg på piano. Har jag glömt någon? Artistens studenter så klart. Vilket äventyr, som bara börjat. Det känns som Staffan Aspegren och jag har skapat något stort. Premiär? Den kommer!

Musikalen till Malmö Opera.
Första utkastet var klart 1 e oktober helt enligt kontrakt. Nu ska den workshoppas och finslipas. Erik Fägerborn skriver texten och jag musiken. Snart kan vi äntligen berätta mer.

Boksläpp.

Hej Lilla Människa! När våra tre barn föddes så skrev jag sånger till dem. De har legat i byrålådan och längtat ut. Nu kom chansen. Det blev en skiva med Gunilla Backman på sång. Inspelad av legenden Bernard Löhr. Och en bok med min kära Anna Sjölins fantastiska illustrationer. Ett verkligt hjärteprojekt. Utgiven på Fri Tanke Förlag.

Film

Man without direction. En kortfilm av Peter Öhlund, Nina Jemth och Johannes Stjärne Nilsson. Med Moomsteatern Malmö. Hade premiär På Fantastic Fest i Austin, Texas. USAs största festival för genrefilm. Har sedan visats på SVT. Min musik.

Diverse

Under Täcket har spelats. Med Charlotta Sairio och Jonas Rimeika
. Jag fick spela hela ”pianokonserten” själv utan violin denna gången. Jag var pianist på Östgötateaterns flyktingala, en ära. Musikalen Hjärtan mellan stängsel spelades i Sundbyberg. Freuds Cigarr översätt till engelska av Owen Robertson. Musikalen William spelades på Roma inför Shakespeareprofessorer. Nästa år är det 400 år sedan barden dog. Då blir det mer William.
Ja, det var nog allt. Eller har jag missat något eller någon? Tack alla för detta året!