William

Manus, sångtexter & musik av Jan-Erik Sääf

Handling

En av världens mest kända män. Ändå vet vi nästan ingenting om hans privatliv.

Ett år i William Shakespeares liv, 1592-93. Inspirerad av den spännande historia som finns dold i de 154 sonetterna. Det är kärlek, passion, svartsjuka och våld. Kanske belyser den det 500 år gamla mysteriet, vem var han egentligen, han som skrev Romeo och Julia?.

Låtar

Sonett 18 - Jag tänkte du är som en sommardag - Jonas Nerbe

Sonett 129 - Lusten skjuter all din vett i sank -Jonas Nerbe

Sonett 60 Som vågar rullar in mot stening strand - Jonas Nerbe

Historik

För länge sedan tog jag ut en tjock bok ur bokhyllan, Shakespeares samlade verk, längst bak fanns 154 sonetter. Jag minns att jag fastnade för nummer 18. Jag förstod inte alla ord, men det fanns en skönhet där som berörde mig djupt. Jag tonsatte den och nio andra. Sedan började jag forska. En fascinerande värld öppnade sig. En av vår tids mest kända personer är också en av de mest okända. Vi har inga brev bevarade, ingen dagbok men vi har sonetterna! Den låg många år i byrålådan. Men så träffade jag Jonas Nerbe kring 2004, som driver Stockholms Musikteater och vi började planera. Den 13 september 2006 på Confidencen i Stockholm hade vi vår första premär på en nyskriven svensk musikal. Därefter har den turnerat ett par år runt om i Sverige.

Format

En stor musikal i två akter. En man och en kvinnlig stråkkvartett.

Video

Confidencen. På scen: Jonas Nerbe, Johanna Tafvelin, Hanna Ekström, Cecilia LInné, Karin Liljenberg. Regi Andreas Boonstra