Mycket Väsen för Ingenting

Sångtexter, musik, Jan-Erik Sääf. Manus, dialog, Hasse Carlsson. Bearbetad av Jonas Oscarsson. Efter en pjäs av William Shakespeare.

 

HANDLINGEN

(i Jonas bearbetning)

Landslaget har kommit till Leonatos palats från ännu en lyckad turnering. De ska medverka i det dokusåpa-artade äktenskapsspelet: ”SÄG JA”, ett spel som Leonato brukar organisera, den här gången med landslagets killar och ett gäng förväntansfulla tjejer, däribland hans egen dotter. Stjärnspelaren Claudio finner Hero och han får strax ja på sitt frieri. För att fördriva tiden till bröllopet gillrar de tillsammans med Don Pedro en kärleksfälla för den arroganta och talföra ungkarlen Benedict och hans favoritsparringpartner Beatrice.

Under tiden smider den elake Don John planer för att slå upp bröllopet mellan Hero och Claudio genom att anklaga henne för otrohet.

 

FORMAT

22 roller, 13 kvinnliga och 9 manliga. 6 musiker

 

HISTORIK

Efter att Riksteatern gjort Svarta Änkan fick jag en beställning att skriva en musikal efter någon Shakespearepjäs.  Det blev Mycket Väsen för Ingenting. Dramaturgen och textförfattaren Hasse Carlsson kopplades in. Tyvärr skedde stora förändringar på Riksteatern just. Magnus Bergquist som beställt musikalens slutade samtidigt som teatern gjordes om fick mycket mindre resurser att göra egna uppsättning. Det blev ingen premiär. Hasse och jag kämpade på och skrev färdigt och gjorde en workshop våren 2000 på Artisten i Göteborg som Stina Ancker regisserade.

Men så sommaren 03 blev det äntligen premiär, sommarmusikal utomhus i Skåne. I Nya Skånska Teaterns regi. Regisserade gjorde Jonas Oscarsson.

 

MUSIK

Mycket Väsen för Ingenting.

Benedikts och Beatrices första möte. Alla utom de själva ser hur förälskade de är i varandra.

[audio:http://janeriksaaf.se/wp-content/uploads/2012/05/Mycket-väsen-titel.mp3]

Pass dig för underläge.

Margareta berättar för Hero om vad som väntar efter bröllopsnatten.

[audio:http://janeriksaaf.se/wp-content/uploads/2012/05/Pass-did-för-underläge.mp3]

Kärlek, så stark du är.

Hero har blivit falskt anklagad för otrohet. Förskjuten på själva bröllopet. I motsats till Shakespeare låter vi Hero själv planera sin hämnd. Det hörs att det är sista föreställningen, myggor glappar, Martinas röst är sliten men känslan, jag ryser! ’

[audio:http://janeriksaaf.se/wp-content/uploads/2012/05/Kärlek-så-stark-du-är.mp3]