2013

2013 har varit ett händelserikt år. Fanan för nyskriven musikdramatik har hållits högt. Det jag minns mest är så klart min konsert Tolv Musikaler och en Opera men även William i New York sticker ut.
Min egen kreativitet står nu helt i fokus. Jag är i en tillvaro där det är jag och verket i clinch i min skrivarhörna de allra flesta timmarna. Men jag har också blivit mycket bättre på att ta nya kontakter. Våga ringa, be om hjälp, söka möten för att inspireras, goda samtal. Jag har också blivit bättre på att skapa och driva egna projekt. Som vanligt har jag jobbat med så oerhört många människor, nya och gamla bekanta. Tack alla!

 

PROJEKT I KRONOLOGISK ORDNING

Gökboet. Premiär 9 februari på Moomsteatern. Det är en unik teater där det blåser så oerhört friska vindar just nu. Som jag har äran att vara halvtid som kompositör. Jag fick skriva musik till en mycket spännande uppsättning. Regissören Ragna Weisteen tvingade mig och alla andra in på nya spännande vägar. ”En kollektiv triumf”, ”…Jan-Erik Sääfs expressiva ljudkulisser.” Kvällsposten

Tolv Musikaler och en Opera. 18 mars. En en-gång-i-livet-grej. En idé jag inte kunde få ur huvudet. Jag frågade och fick över 40 sångare och andra att ställa upp gratis för mina sångers skull. Det blev en helaftonsshow på vackra Palladium med Lena Frisk, tio solister, kör och stor orkester. Galet! Efter en nästan fyra timmar lång show så toppas allt av två nyskrivna sånger till Ingrid Bergman. Känslan när alla reste sig upp efter det och applåderade Gunilla Backman och Christer Nerfont. Magiskt! Jag är oerhört ödmjuk och tacksam!

Backastämman. 4 augusti. Jag var den som drog igång en helt ny spelmansstämma. Alla stilar, alla sorters instrument. Den vackra, soliga Beijers park, 1000 besökare varav minst 200 spelade i nästan 12 timmar. Boka första lördagen i augusti varje år.

William i New York. Augusti. Jonas Nerbe och jag vann pris för ”best performance” bland 1000 skådespelare och 185 uppsättningar. Fantastiskt att höra det man skrivit på ett annat språk och dessutom få följa hela processen och förstå vad som känns bra och vad som publiken uppskattar. Sedan att få bo i New York i tre veckor och gå till jobbet där. I’m coming back! ”William perfectly times every song leaving us wanting more…” nytheatre.com

Mannen utan Riktning. Nov-dec på Moomsteatern. Jag sa adjö till mjukvarusyntarna när jag skulle skriva mitt kanske största teatermusikjobb någonsin; 70 minuter inspelad musik. Jag kontaktade och fick med mig en stråkorkester, Musica Vitae, en stor kör, Petri Sångare och lite andra musiker. Recensionerna sa ”mästerverk”. Det bästa med teatern; att få vara en del i ett team som åstadkommit just ett mästerverk.

Karl-Gerhard. Erik Fägerborn och jag har gjort två visningar på Malmö Opera under året. Precis som det borde gå till. Man skriver och visar upp och processar. Efter lite vändor så ser det nu ut som vi verkligen ska skriva kontrakt i januari.

Ingrid Bergman. De två sångerna jag beställde till min egen konsert gav mersmak. Nu är vi ett litet team med Staffan Aspegren på manus och dialog. Ett synopsis finns, väldigt spännande med Narcissus på rollistan! Många kontakter är redan tagna. Det känns som vi har väldigt mycket medvind. Nästa år!

Under Täcket. En idé som legat och pyrt i fem år. En enaktare för barn om kärlek och pirr och (sex). Många har älskat idén, andra helt tvärtom. Men jag har inte kunnat släppa det. Jag har känts så mycket lust till historien och musiken. Nu äntligen, fick jag möjlighet att skriva klart. Den ska nämligen ha premiär i vår med Mattias Palm och Lotta Sairio Kultur i Hallands regi.

Frankenstein 2.0. Sjunde musikalen för Jonas Nerbe och Stockholms MusikTeater! Ännu i sin linda. Men ämnet jag funnit med Björn Roslund är otroligt spännande och kontroversiellt. Det ska handla om den nya tekniken som bokstavligen kommer att flytta in under huden och förändra oss människor mer än kanske något annat i historien. Är det bra eller dåligt? Precis! Det är det vi måste prata om. Premiär hösten 14.

Dramatikerstöd. Jag har försökt bättra mig och söka stipendier mer seriöst. Har t o m varit på kurs. Det tar tid, men denna gången var det värt det.